CLA - konjugovaná kyselina linolová

Snažíte se shodit přebytečná kila, případně zabránit jo-jo efektu diet? Cvičíte a potřebujete něco, co by Vám pomohlo s nabíráním svalové hmoty? Chcete se chránit proti volným radikálům, vzniku rakoviny nebo léčbu rakoviny podpořit? Chcete snížit hladinu cholesterolu, zlepšit poměr HDL a LDL cholesterolu? Potřebujete snížit hladinu triglyceridů? Chcete se chránit proti osteoporóze nebo se zbavit celulitidy? Potom byste prý měli přemýšlet o CLA!


CLA

CLA je jednou z esenciálních nenasycených mastných kyselin. Vyskytuje se hlavně v přírodních sýrech, mléce, masu (zejména v hovězím a jehněčím) a rostlinných olejích. Ve zvýšené koncentraci se vyskytuje především v tkáních přežvýkavců. Již v třicátých letech minulého století zjistili Booth a kol., že krysy krmené letním kravským mlékem lépe rostly, a to i při zachování stejného množství a tučnosti. Později byla ve vzorcích letního mléka (důvodem je přirozené krmení na pastvě) prokázána vyšší koncentrace konjugované kyseliny linolové. CLA byla izolována teprve v roce 1987.


K zajímavým výsledkům došli i vědci z univerzity v jihopolské Vratislavi. Zajímalo je, proč se horalé dožívají vysokého věku. Odpovědí prý je právě CLA. Podle polských vědců je v tuku, který se získá z ovčího mléka, CLA vůbec nejvíce - přibližně 1,24%. Její obsah se přitom mění podle toho, co ovce žerou. Badatelé zjistili, že pokud ovcím naordinují dietu a přidají do žrádla více olejnatých rostlin (jako jsou například semínka slunečnice nebo lnu), pak obsah CLA vzroste až na dvojnásobek. Vratislavští vědci přemluvili ke spolupráci své kolegy z varšavského Institutu průmyslové chemie. Chemikům se podařilo najít způsob, jak z ovčího mléka získat co nejvíce CLA. Vědci pak vyzkoušeli, jak se látka chová v kontaktu s buňkami zasaženými rakovinou. Výsledek byl úžasný. Ve 100% případů se zastavilo rakovinové bujení.


Klokaní maso poskytuje téměř pětkrát více CLA než jehněčí.


CLA je produkována v žaludku a tkáních přežvýkavců, zejména ovcí a hovězího dobytka během trávicího procesu. Přestože klokani nejsou regulérní přežvýkavci, je potrava v jejich předním střevu rovněž fermentována. Maso je rovněž velmi libové, obsahuje pouze 2 % tuku a má vysoký obsah proteinu, železa a zinku. Výzkum se v současné době zaměřuje na identifikaci mikroorganismů a podmínek příznivých pro tvorbu CLA a vyřešení otázky, proč je klokaní maso nejbohatším zdrojem těchto zdravých tukových látek. V případě úspěšného vyřešení problému by bylo možné zvyšovat obsah CLA i v jiných druzích masa a produktů a přispět tak ke zlepšení zdravotního stavu spotřebitelů. Výzkum zaměřený na zvyšování obsahu konjugované kyseliny linolové v jehněčím mase se provádí rovněž v Evropě v rámci zvyšování nutriční hodnoty masa.


CLA se v dnešní době používá zejména jako prostředek na hubnutí. Např. podle dlouholetých výzkumů odborníků z Lousiana State University v USA, má CLA tyto prokazatelné účinky:

- tlumí potřebu přijímat nadměrné množství energie (mírní pocity hladu)
- tlumí růst tělesné tukové tkáně
- zvyšuje rychlost metabolismu a tlumí její pokles zejména v noci (zvyšuje energetický výdej)
- zamezuje odbourávání svalové tkáně (katabolismus) v důsledku sníženého přívodu energie


Zdá se, že CLA by mohla být odpovědí na klasickou otázku, zda je možné tukové pneumatiky proměnit na svalovou hmotu. Ten efekt není extrémně rychlý (doporučuje se používání po dobu 3 měsíců), ale je prokazatelný. Dobrovolníci, kteří při pokusech dostávali CLA (obvykle v množství kolem 3-6g denně) zaznamenali v některých studiích větší úbytek tukové tkáně, snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů, nárůst svalové hmoty - v porovnání s těmi, kteří dostávali placebo. Kromě toho u žen došlo k zlepšení, nebo dokonce k úplnému odstranění celulitidy.

 

Jak CLA funguje?
Tak to se vlastně ještě pořádně neví. Podle předního světového odborníka na výživu profesora Michaela W. Parizy funguje CLA jako bariéra, která brání tuku vstoupit do tukových buněk a tím preventivně působí proti jejich zvětšování. Tuk se na místo uložení v tukových buňkách přesune do buněk svalových, kde se spálí při produkci energie. Preadipocyt (prázdná tuková buňka) se za určitých okolností plní tukem a vzniká z ní adipocyt. Fázi, kdy se buňka plní tukem, lze zablokovat užíváním právě CLA. Po CLA tedy přímo nehubneme, ale nepřibíráme tuk, což je zásadní právě při hubnoucích dietách, kdy je aktuální úbytek váhy obvykle spojen se ztrátou vody a svalů, přičemž obsah tuku v těle po dietě obvykle vzroste (jo-jo efekt).


Tvrdí se, že CLA je ve funkci ochrany před opětovným nabíráním tuků účinnější než coby přímo jejich spalovač! Zajímavá je i schopnost CLA potlačovat záněty (artrózy, „tenisové lokty“ atd.) , posilovat imunitní systém a potlačovat potravní alergie. CLA funguje dokonce i bez doplňkové fyzické aktivity (cvičení), ale spolu s cvičením jsou výsledky pochopitelně efektnější. Výčet dobrých vlastností CLA není u konce. Kromě již zmiňovaných má mít CLA např. i schopnost zefektivnit činnost inzulínu (ochrana před vznikem diabetu) a podporovat růst svalové hmoty. Obvykle doporučovaný denní příjem CLA je cca. 3 gramy. Nezáleží příliš na tom, zda CLA užijete na lačno či spolu s jídlem, ale je lepší její denní příjem rozdělit na ráno a večer.

 

Konec pohádky, aneb výsledky klinických studií ...
Sliby prodejců doplňků výživy a výsledky prováděné obvykle na myších a "in vitro" jsou jedna věc, reálné výsledky klinických studií prováděných na lidech jsou obvykle diametrálně odlišné (horší). A nejinak je tomu bohužel i v případě CLA. Podívejme se na výsledky několika studií:


2016 - 12 týdnů trvající studie provedená s 74 dospělými obézními ženami (BMI: 28 ~ 42). Ženy dostávaly buď CLA v množství 3g za den nebo placebo (slunečnicový olej). Výsledkem bylo zjištění, že suplementace CLA nezpůsobila snížení hmotnosti, BMI nebo obvodu pasu, ale způsobila zmenšení obvodu přes boky. Závěr této studie zní, že jako prostředek na hubnutí (snížení hmotnosti) se CLA ukázala jako neúčinná, nicméně efekt na zmenšení obvodu boků zajímavý je. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28071044)

 

2004 - 12 měsíců trvající studie s 46 obézními lidmi (studii dokončilo 35) - BMI mezi 27 a 35, věk 18 až 50 let. Část dostávala placebo, část 6 g CLA denně (Clarinol). Závěr studie: CLA (Clarinol) sice nemá ani při dlouhodobém užívání negativní vedlejší účinky, ale také nebyly zjištěny významné změny u hmotnosti ani množství tělesného tuku mezi skupinou užívající CLA a skupinou užívající placebo. (http://buyersguide.supplysideshow.com/media/54/library/FPDloder6.pdf)

 

2006 - studie provedená na 122 zdravých obézních lidech (BMI > 28). Cílem bylo zjištění, zda CLA skutečně zabraňuje opětovnému nabírání hmotnosti (jo-jo efektu), jak je často prodejci doplňků s CLA prezentováno. Po 8 týdnech diety s omezeným energetickým příjmem následovalo náhodné rozdělení do skupiny s placebem a skupiny s CLA (3,4 g / den). Závěrem 12 měsíců dlouhé studie je zjištění, že CLA proti opětovnému nabírání váhy nijak nechrání. (http://ajcn.nutrition.org/content/83/3/606.full.pdf,  http://ajcn.nutrition.org/content/83/3/606.full

 

Mnoho odkazů na téma CLA najdete např. na adrese: http://www.qualitycounts.com/fpcla.html.

 

Zhodnocení výsledku 13 studií s CLA: V žádné ze zmiňovaných 13 studií nebyl prokázán vliv příjmu CLA na tělesnou hmotnost. Množství tuku (FM) bylo hodnoceno v 10 studiích, 3 z nich zjistili jeho snížení. Hmotnost bez tuku (FFM) byla hodnocena v sedmi studiích, ale pouze jedna z nich zjistila nepatrný nárůst FFM. Ohledně kardiovaskulárních rizikových faktorů nebyly zjištěny buď žádné, nebo pouze minimální změny v hladině cholesterolu. Jedna studie zahrnovala přímé měření citlivosti na inzulín (12 týdnů, 3,4 g CLA / den) a zjistila významný pokles citlivosti na inzulín a také významné zvýšení koncentrace C-reaktivního proteinu (marker zánětu). Závěr zní, že neexistují žádné jednoznačné důkazy o pozitivním vlivu suplementace CLA na hladinu tělesného tuku. Navíc to vypadá, že CLA dokonce může vyvolat nežádoucí účinky, včetně rezistence na inzulín u subjektů náchylných k diabetu typu 2. (http://www.jlr.org/content/44/12/2234.full.pdf)


Produkty s CLA obvykle obsahují směs cis-9, trans-11 (c9, t11) a trans-10, cis-12 (t10, c12) mastných kyselin. Obvykle je to v podobném poměru, nicméně vědci se prozatím neshodli na tom, které izomery jsou "efektivnější", nebo jaký poměr by byl nejvhodnější.  



ZÁVĚR
: K výsledkům klinických studií myslím není moc co dodat. Efekt CLA je velmi malý až žádný. CLA je drahý doplněk s nejistým přínosem, a jeho nákup považuji za vyhazování peněz. Tudy prostě cesta k vysněné postavě nevede.

 

Libor Diviš - autor článku i webu

 

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (6 hlasů)